25-09-2017

Tips voor het verminderen van de energiekosten van bedrijfspanden

Tips voor het verminderen van de energiekosten van bedrijfspanden

Voor uw bedrijf biedt de energierekening een grote kans om geld te besparen. De rekening is vaak onnodig hoog. Het loont daarom de moeite om te kiezen voor energie vergelijken en daarmee gunstigere tarieven te vinden. Dit artikel geeft een overzicht met de beste tips voor het verlagen van uw energieverbruik en de kosten van energie.

Het energieverbruik verlagen 
Een kritische blik op de volgende zaken kan een flinke verlaging van uw energieverbruik betekenen: 

- Verlichting: Bespaar op de kosten van verlichting door energiezuinige lampen of spaarlampen te kiezen. Vervang bijvoorbeeld tl-verlichting door ledverlichting. Ledlampen verbruiken minder energie en hebben een langere levensduur. Daarnaast kunt u aanwezigheids- en daglichtdetectie inzetten, zodat lampen alleen branden als het echt nodig is. Of beperk het aantal lichtpunten op bepaalde tijden.

- Computers: Wist u dat laptops en tablets minder energie verbruiken dan desktopcomputers? Verder levert het instellen van energiebeheer op uw computerapparatuur besparingen op. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om instellingen voor de helderheid van het scherm en het inschakelen van de sluimer- of slaapstand. Tot slot kunt u computers beter niet op stand-by laten staan als u ze niet gebruikt, want dit kost nog steeds stroom.

- Printers: Voorkom het onnodig printen van documenten en schaf energiezuinige printers aan. Print bewust door bijvoorbeeld niet te veel exemplaren van een document te printen en kijk of het printen überhaupt wel nodig is.

- Verwarming: Op verwarmingskosten kunt u besparen door met een klokthermostaat de verwarming een uur voor sluitingstijd uit te schakelen. Het regelmatig controleren van de instellingen is ook een tip: check of de gewenste temperatuur nog wel de juiste is voor dat moment.

- Koeling en airco: Nagaan of uw verwarmingsinstallatie en koeling of airco wel goed op elkaar afgestemd zijn kan u ook handenvol geld besparen. De koeling van serverruimtes is hierbij een speciaal punt van aandacht. Deze ruimtes worden vaak via apparatuur gekoeld, maar koelen met buitenlucht is buiten de zomer vaak duurzamer en efficiënter.

- Luchtverversing: De installatie die de lucht behandelt en zorgt voor verse lucht kan ook veel stroom kosten. Stel deze installatie zo in dat deze buiten werktijd uit staat of minder krachtig functioneert.

- Overige apparatuur: Bij alle apparatuur kunt u bij de aanschaf letten op het energielabel. Daarnaast kunt u erop letten of er wellicht apparaten in uw bedrijfsgebouw staan die u buiten werktijd uit kunt zetten.

- Isolatie: U kunt ook kijken naar een betere isolatie van het bedrijfspand. Het materiaal waaruit de gevels bestaat en hoeveel zon erop staat is hierbij van belang. Als u bijvoorbeeld een gebouw heeft met veel glas in de gevels kan het slim zijn om met zonneschermen, rolluiken, folie of speciaal glas de warmte buiten of juist binnen te houden. Zonlicht kan uw bedrijfsruimte behoorlijk opwarmen en hierdoor zal het energieverbruik van de airco of het koelsysteem stijgen.

Besparen op de prijs van energie
Gaat u binnenkort uw kosten voor energie vergelijken om tot kostenbesparingen te komen? Een overstap naar een goedkopere energieleverancier kan u vele honderden euro’s opleveren. Verder kunt u nog overwegen of u zelf uw energie wilt opwekken, bijvoorbeeld met zonnepanelen. Er bestaan bovendien vaak subsidiemogelijkheden als u investeert in duurzame energieopwekking of energiezuinige apparatuur. Moet u nog een (nieuw) bedrijfspand zoeken en gaan kopen of huren? Dan is het verstandig om te kijken of een deel van bovenstaande al in orde is in een beoogd pand, dat kan een hoop kosten schelen.

Extra tip: Naast energiekosten kun je ook vaak extra geld besparen op jouw internet verbinding. Internet vergelijken lever vaak al gauw enkele tientallen euros besparing op per jaar” met "internet vergelijken".

bedrijfsvastgoed-afbeelding-artikel.jpg


Naar het overzicht