17-04-2019

Zakelijke energiecontracten: hoe vindt u het goedkoopste contract?

Energiekosten zijn voor veel ondernemers een grote kostenpost. Gelukkig kunnen ondernemers op verschillende manieren besparen op energie, om zo de energierekening zo laag mogelijk te houden. Hoe vindt u de goedkoopste energieleverancier voor uw bedrijfsvastgoed?

Vaste of variabele tarieven

Als u een zakelijk energiecontract wilt afsluiten, dan moet u een aantal zaken goed bekijken. Allereerst is er de keuze voor een contract met vaste- of variabele tarieven. De keuze is afhankelijk van in welke mate u zekerheid wilt. Er is sprake van een vast energietarief als het zakelijke energiecontract een bepaalde looptijd heeft. U weet vooral precies wat u betaalt, maar dit contract garandeert niet altijd de laagste prijs. Een variabel tarief is flexibel en stijgt mee met de prijs op de markt. Dit kan voor u een hele voordelige, maar ook een hele hoge prijs opleveren. Twee keer per jaar wordt dit tarief vastgesteld.

Zakelijk of particulier energiecontract

Werkt u vanuit huis? Dan mag u zelf kiezen of u een particulier of zakelijk energiecontract wilt afsluiten. Wat voor u en uw onderneming voordeliger is, hangt af van uw verbruik. De voorwaarden van een particulier contract zijn doorgaans gunstiger. Consumenten worden namelijk vanuit de overheid veel beter beschermd. Zo is de boete bij een eventuele overstap voor particulieren veel minder hoog dan bij een zakelijk energiecontract. Daar staat tegenover dat u bij een zakelijk energiecontract de btw van de energiekosten (meestal) mag aftrekken van de fiscale winst. Omdat de regelgeving nogal complex is en regelmatig wijzigt, is het verstandig om dit met uw belastingadviseur of boekhouder te bespreken.

De contractduur, de opzegtermijn de hoogte van de opzegvergoeding

Ook de contractduur, kunt u bepalen aan de hand van uw eigen behoeftes. Bij korte contracten kunt u steeds profiteren van aantrekkelijke welkomstkortingen. Bij een langdurig energiecontract, heeft u er een tijd geen omkijken naar. Het is daarnaast ook verstandig om goed te controleren wat de opzegtermijn van het contract is, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Kijk ook in de voorwaarden wat de regels zijn als u voortijdig besluit om uw contract te beëindigen. Veel energieleveranciers zien dit als contractbreuk. Vaak vragen ze hier een opzegvergoeding voor. Hoe langer het energiecontract nog loopt, hoe hoger de opzegvergoeding zal zijn.

Een groen of een grijs energiecontract

In hoeverre vindt u duurzaamheid belangrijk? Dat is ook iets om over na te denken. U kunt als ondernemer namelijk kiezen tussen groene- en grijze stroom. Groene energie staat voor duurzame energie, denk hierbij aan zonne-energie en windenergie. Er vindt geen CO2-uitstoot plaats, wat wel het geval is bij grijze energie. Deze energie is afkomstig van fossiele brandstoffen. Naast een positieve bijdrage aan het klimaat, kan een duurzaam energiecontract er ook voor zorgen dat het imago van uw bedrijf wordt verstrekt.

Zakelijke energiecontracten vergelijken

Het is verstandig om altijd een zakelijke energievergelijker te gebruiken bij het kiezen van een (nieuwe) energieleverancier. Zo weet u binnen een paar minuten welke energieleverancier het beste bij uw wensen past. Ga niet direct in op aanbiedingen, waarbij u bijvoorbeeld van 50% korting kunt profiteren. Kijk eerst naar de standaard maandprijs van dit abonnement. Zo kunt u controleren of het inderdaad een goedkopere optie is.


Naar het overzicht